Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Μπρακουμάδι: Το σημερινό Βασιλικό Δήμου Ερυμάνθου

Σύντομη Ιστορική Αναδρομή  

     Ο ιστορικός Κ. Τριανταφύλλου σημειώνει ότι Μπρακουμάδι είναι το χωριό της πεδιάδας του ποταμού Πείρου, κάτω από το χάνι του Μερκούρη.
     Το 1828 είχε 16 οικογένειες, το 1851 είχε 31 οικογένειες και το 1889 είχε 367 κατοίκους. Από το όνομα των πρώτων κατοίκων Μπρακουμάδι (στα Αλβαν.=Μεγαλόβρακος) μετονομάσθη σε Βασιλικό το 1936-1937.  Για τη μετονομασία σε Βασιλικό υπήρξαν διαφορετικές απόψεις από τους νεώτερους εκείνης της εποχής, οι οποίοι πρότειναν το χωριό να ονομαστεί Παλλάδιο.

Καλλιέργειες

     Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια της σταφίδας μέχρι το 1940.  Ακόμα ασχολούνταν και ασχολούνται μέχρι και τώρα με την καλλιέργεια της ελιάς, την κτηνοτροφία και διάφορες άλλες αγροτικές δραστηριότητες.

Δραστηριότητες

     Η προοδευτικότητα των κατοίκων ήταν πολύ αξιόλογη, αν αναλογισθούμε τις δυσκολίες της εποχής και αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα πιο σημαντικά:
  • Το 1916 ιδρύθηκε ο Σταφιδικός Συνεταιρισμός και αριθμούσε τον Ιούνιο του ίδιου έτους 74 μέλη.
  • Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 κατασκευάστηκε και λειτούργησε το πρότυπο για την εποχή εκείνη ελαιοτριβείο από τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό, που αριθμούσε περίπου 200 μέλη, ένα πολύ σημαντικό έργο ανάπτυξης για το χωριό και την περιοχή.
  • Επίσης, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 λειτουργούσε Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός και Τυροκομείο.
  • Στην δεκαετία 1950-1960 υπήρξε και λειτούργησε Σχολικός Κήπος. Υπολογίζεται ότι διατέθηκαν πάνω από 50.000 φυτά στους κατοίκους του χωριού. Όσον αφορά τα Πολιτιστικά δρώμενα αξίζει να αναφέρουμε την ύπαρξη του ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΜΠΡΑΚΟΥΜΑΔΙΟΥ, με την ονομασία Η ΑΝΑΓΕΝΗΣΗΣ που λειτουργούσε προπολεμικά παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες.  


Το Βασιλικό Σήμερα

Η κεντρική πλατεία του χωριού

Το Βασιλικό (Τοπική Κοινότητα Βασιλικού - Δημοτική Ενότητα ΦΑΡΡΩΝ), ανήκει στον δήμο ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΧΑΪΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Βασιλικόν”. Έδρα του δήμου είναι η Χαλανδρίτσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.  Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Βασιλικό ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βασιλικού, του πρώην Δήμου ΦΑΡΡΩΝ του Νομού ΑΧΑΪΑΣ.    
Κεφαλοχώρι, στα πεδινά του πρώην Δήμου Φαρρών, με έκταση 10.555 στρέμματα και πληθυσμό 918 κατοίκους.  Αποτελείται από τους οικισμούς Βασιλικό, Αγριλιά, Στεφάνη, Κυδωνιές, Στέρνα. 
Το Βασιλικό έχει υψόμετρο 156 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,1163872952 και γεωγραφικό μήκος 21,7203661608.  Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Βασιλικό   θα βρείτε εδώ.







Στο δρόμο Πατρών - Τριπόλεως 1,5 km μετά του Κουρλαμπά στα δεξιά μας συναντάμε το Βασιλικό, κεφαλοχώρι στα πεδινά του Δήμου με αρκετούς οικισμούς. Υπάρχουν τα ερείπια του Ενετικού Φρούριου, παραδοσιακές βρύσες και πηγάδια, αλλά και γραφικά παραδοσιακά σπίτια.  Εδώ βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κεντρική εκκλησία του χωριού, αλλά και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.
Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και με το Δήμο, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων τιμώντας τους πολιούχους Αγίους του με παραδοσιακό τρόπο (αλογοδρομίες, κουλούρες, πανηγύρια, κλπ.), καθώς και το καθιερωμένο Πολιτιστικό τριήμερο στο τέλος του Αυγούστου.  



Εδώ μπορείτε να δείτε σε βίντεο το Βασιλικό από το βιντεάκι που έχει ανεβάσει ο Δημακόπουλος Γεώργιος στο youtube με το ελικοπτεράκι του.


Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το site  του Δήμου Ερυμάνθου στη σελίδα  www.erymanthou.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου